آموزش
ما نوجوانان دیگر بچه نیستیم، برای همین لازم است چیزهایی را که برای زندگی در محیط اجتماع لازم است بیاموزیم. هرچه باشد باید به زودی وارد دبیرستان، دانشگاه، بازار کار و ... شویم. از اینها گذشته حتی فامیل و دوست و آشنا هم یک جور دیگر روی ما حساب باز میکنند، چون میبینند که دیگر قد کشیدهایم و مانند آن روزها و سالها که هنوز کودک بودیم، بچه نیستیم و برای خود کسی شدهایم. برای اینکه بتوانیم در دنیای بیرون از خانواده و حتی بیرون از مدرسه، به کارهای خود رسیدگی کنیم و اعتماد به نفس داشته باشیم، باید کارهایی را یاد بگیریم که در برقراری ارتباط با آدمها و محیطهای مختلف اجتماعی کمکمان کند. کارشناسان به این کارها میگویند مهارت اجتماعی، همان چیزی که لازم است خیلی خوب آن را بیاموزیم و دربارهاش بیشتر بدانیم.
اگر ذاتاً بلد نیستیم!
حتماً شما هم شنیدهاید که میگویند فلانی ذاتاً فلان کار را بلد است، مثلا ذاتاً خیاط است، ذاتاً قدرت بیان بالایی دارد، ذاتاً باسلیقه است و .....
شاید این اصطلاح تا اندازهای درست باشد، اما واقعاً همینطور است؟ تجربه نشان داده است که به راستی هر آدمی بعضی از کارها را نسبت به سایر کارها بهتر انجام میدهد. مثلاً ممکن است در درس ریاضی نمره بهتری نسبت به ادبیات زبان فارسی بگیریم، در حالی که در درس دیگری نمره کمتری بگیریم.
این نکته به ما نشان میدهد که ما در درس و یا درسهایی نسبت به دیگر دروس، قویتر هستیم.
حالا که در برخی از کارها خیلی قوی نیستیم، باید چه کار کنیم؟
باید بیاموزیم، همین. ماهر نبودن در کاری دلیل کنار گذاشتن آن نیست. مثلاً اگر در پیدا کردن دوست چندان موفق نیستیم و به قول کارشناسان، مهارت دوستیابی ما ضعیف است، پس باید بر این کاستی خود غلبه کنیم.
یک تمرین مفید
یکی از مهارتهایی که ما در زندگی اجتماعی و حتی فردی خود به آن نیاز پیدا میکنیم، مهارت مدیریت زمان است. تأثیر مدیریت زمان در زندگی به حدی است که میتواند حتی روابط ما را تحت تأثیر قرار دهد. مانند کسی که به دلیل نداشتن مدیریت درست زمان، دیر به جلسه کاری خود میرسد و تأثیر نامطلوبی بر روابط کاری خود میگذارد.
وقت همه ما با ارزش است. ممکن است برای همۀ ما پیش آمده باشد که وقت خود را هدر داده باشیم، کسی وقت ما را هدر داده باشد و یا بالعکس، ما وقت کسی دیگر را هدر داده باشیم. باید اوقات خود را مدیریت کنیم تا از مزایای ارزشمند آن بهرهمند شویم.
فقط به برنامه زمان روی کاغذ اکتفا نکنیم!
بعضیها مهارت مدیریت زمان را آموختهاند اما بیش از آن که آن را در زندگی به صورت کاربردی به کار بگیرند، آن را روی کاغذ پیاده میکنند و متأسفانه اسیر آن هم باقی میمانند. برنامهریزی برای زمان خوب است اما مهم این است که آن برنامه را در زندگی خود به کار بگیریم و نسبت به آن متعهد باقی بمانیم.
در مدیریت زمان باید وقت خود را طبق شرایط زندگی خودمان تنظیم کنیم و آن را آگاهانه خرج کنیم، درست مانند ارزشمندترین چیزها.
به تأخیر انداختن کارها
ممکن است گاهی کارهایمان به تأخیر بیفتد و تا آخرین لحظه انجامشان ندهیم. این کار گاهی نتیجه خوبی در بر دارد، اما هر کاری با دقت و حوصله، بهتر انجام میشود. برای همین بهتر است به این عادت خود غلبه کنیم. بعضی از کارها با گذشت زمان پیچیدهتر و سختتر میشود. مثلاً وقتی نظافت اتاق خود را برای دو هفته به تأخیر میاندازیم، کار سختتر خواهد شد. یک راه برای غلبه بر این عادت این است که کار را به کارهای کوچکتری تقسیم کنیم که انجام دادنشان آسانتر شود.
اوقات فراغت
توجه به اوقات فراغت یکی دیگر از مواردی است که در مدیریت زمان مورد توجه قرار میگیرد. یک خواب کوتاه، یک پیادهروی و یا هر فعالیت مفید دیگری که با حس و حالمان تناسب داشته باشد، میتواند روحیه بهتری به ما ببخشد و حالمان را برای ادامه فعالیت و زندگی، بهتر کند. برای همین باید مدیر موفق اوقات فراغت خود باشیم.
در شمارههای بعدی، تکنیکها و مهارتهای دیگری را میگوییم که با توجه به آنها زندگی بهتری خواهیم داشت.
بنابراین:
یک روز شما، درست مانند بقیه فقط ۲۴ ساعت است. با این وجود به نظر میرسد که بعضیها خیلی راحت میتوانند از این زمان محدود بیشتر بهره ببرند. و همه اینها به مدیریت زمان باز میگردد.