فناوری
یک نـوجوان باید از تکـنولوزی روز سـر دربیـاورد. باید دانش به روز داشته باشد و با چیزهای جدید آشنا شود. ایـن کار برای چه خوب است؟ یکی از خـوبیهای ایـن موضوع این اسـت که نوجوان میتواند بـرای آینـده خود بهتر تصمیم بگیرد. درست است که هر نوجوانی طبق استعدادها و علایق شخصی خود شغل بهتری را میتواند برای آینده خود در نظر بگیرد، ولی گاهی هم ممکن است نوجوانی با وجود داشتن استعدادهای خاص خود، تصمیم بگیرد کاری انجام دهد که آن را با شناخت از تکنولوژی روز میتواند برای خود دست و پا کند.
پـس شاید لازم باشد که اولیای ما نـوجوانان هم این مـقاله را بخوانند. به این ترتیب پا به پای نوجوان خود، او را در رسیدن به اهدافی که مد نظر دارد، حمایت خواهند کرد. گـرچه در این بین باید بدانیم که تکنولوژی را چگونه درست به کار گیریم که مفید باشد.
تـسلا در زمینه علم فیزیک، برق و الکترونیک خیلی مهجور مـانده است. گرچه این دانـشمند بزرگ در بین افـراد جامعه شناخته شده است، اما به اندازه ادیسون از او قدردانی نمیشود. با وجودی که اگر در همان زمان حیات به اختراعات او اهمیت میدادند، دنیا بیش از چیزی که تصورش را میکردند، پیشرفت کرده بود. او توانایی ارسال برق بیسیم به نقاط مختلف را داشت، فعالیتهای ابتدایی مربوط به تولید وایفای را انجام داد و حتی سعی داشت ماشین زمان بسازد و در این زمینه یک سری نتایج هم دید. بله این دانشمند بیش از آنچه فکرش را بکنید نابغه و از زمان خودش جلوتر بود!
در حـال حاضر هم اگر زیرساختهای پیشرفته وجـود داشته باشد و ایستگاههای شارژ زیادی تأسیس شوند، میتوانیم به برق بیسیم دسترسی داشته باشیم. در آن وقت موبایل ما به راحتی در جیبمان شارژ میشود و نیازی به سیمپیچی برای کار با وسایل برقی نداریم. احتمالاً در آینده شاهد چنین تکنولوژی پیشرفتهای باشیم.
نانو تکنولوژی بخشی از علم است که روی کنترل و ساخت ماده در مقیاس اتمی و مولکولی تمرکز میکند. یعنی موادی که اندازه آنها حدودا 100 نانومتر است. فناوری نانو معمولاً برای ساخت محصولاتی استفاده میشود که از قطعات کوچک استفاده میکنند، مانند دستگاههای الکترونیکی، کاتالیزورها و حـسگرها. توانـایی روزافزون مـا در درک و کـنترل مـواد در مقـیاس کوچک باعث تولید مواد و محصولات جـدید در آینده میشود. محصولات هیجانانگیزی مانند نمایشگرهای خمشونده که امروزه هم گرچه خیلی معدود، ولی به تولید رسیده است، نمونه بارز این تکنولوژی است. کسی چه میداند، شاید در دنیای امروز که همه چیز رو به مختصر شدن و آسان شدن پیش میرود، این تکنولوزی جایگاه مهمی در زندگی ما پیدا کند.
پیـشرفت در محـاسبات و تجـزیه و تحلیلها، ما را به درکی باورنکردنی از ژنوم انسان رسانده است. به این ترتیب به نظر می رسـد کـه آینده تـکنولوژی در تغیـیر سـاخـتار ژنـتـیکی موجـودات زنده اسـت. مثـلاً اصلاح جـهشهای DNA که میتواند منجر به بهبود سرطان یا سایر بیماریهای خطرناک شود، با این تکنولوژی قابل انجام است. علاوه بر آن، تشخیص به موقع یک بیماری، شانس درمان را نیز افزایش میدهد و ژنومیک میتواند یک بیماری را مدتها قبل از بروز علائم تشـخیص دهد. برای همین به کمک این تکنولوژی، بشـر سلامتی بیشتری خواهد داشت.
تا به حال این نام را شنیده بودید؟ لباس هوشمند! مثلاً لباس هوشـمند به چه کـار ما میآید ؟ اصلاً کجـا چنین لباسی را می فروشند که ما بخریم؟!
لباس هوشمند Smart Clothes کاربردهای متنوعی میتواند داشته باشد. مثلاً گوگل با همکاری Levi Strauss قصد دارد ژاکتی را تولید کند کـه بتواند به گوشی همراه متصل شود. برخی قابلیتهای آن میتواند عکاسی با حرکت باشد. دستور را با حرکت ژاکت که از قبل تعریف کردید، صادر میکنید. یا از آب و هوا باخبر میشوید، وضعیت ترافیک را آنالیز میکنید.
برخـی از این لبـاسها بـرای افـرادی طراحی شـده اسـت که تمرینات یوگا را انجام میدهند. از پیراهنهای هوشمند با قابلیت جمعآوری اطلاعات گرفـته تا لباسهای خواب برای بررسی وضعیت خـواب، کمک به بیمارانِ دیابتی و ... تنها بخشی از دستاوردهای این حوزه یعنی لباس هوشمند است.
سازمان جهانی یونسکو که در حوزههای علم، فرهنگ و آموزش فعالیت میکند، در سال 1999 میلادی در نشستی در بوداپست، دهم نوامبر را به عنوان «روز جهانی تکنولوژی» نامگذاری کرد.
هدف از نامگذاری این روز به عنوان تکنولوژی در چندین مورد خلاصه میشود که برخی از آنها عبارت هستند از:
1ـ ایـجاد زمیـنه مناسب برای آشـنایی دانـشآموزان با مهارتها و مشاغل علمی.
2ـ بازدید عمومی از مراکز و مؤسسات مؤثر در ایجاد تعامل
بین علم، صلح و توسعه.
3ـ معرفی برخی موقعیتهای نو که موجب ارتقاء
کیفیت عمومی زندگی میشود و ...