سفر به دوردستها
اصفهان، پایتخت امپراتوری
شـاهعبـاس اول، بنیــانگذار سلسـله صفویه، اصفهان را به عنوان پایتخت امپراتوری انتخاب کرد. این تصمیم باعث شد که معماری شهر تغییر کند و زیباتر شود.
اصفهان به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، در طول تاریخ همیشه مورد توجه پادشاهان بوده است. این شهر آثار تاریخی زیادی دارد که بسیاری از آنها در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاند. اصفهان در منطقهای نیمهکویری و در کنار رودخانه زایندهرود قرار دارد و به عنوان یک مرکز گردشگری، فرهنگی و اقتصادی در ایران شناخته میشود. این شهر به دلیل آبوهوای متنوعش، به «شهر چهارفصل» معروف است.
نام اصفهان از کجا آمده است؟
برخی معتقدند که نام اصفهان از واژه «اسپهان» گرفته شده است. در دوران ساسانیان، سپاهیان در این منطقه جمع میشدند و به سوی میدان نبرد میرفتند. اصفهان در گذشته نامهای دیگری هم داشته، مانند «گابیان، گابیه، جی، گبی و گی». هرکدام از این نامها نشاندهنده تاریخ پربار این شهر باستانی هستند. در دوران پیش از اسلام، اصفهان بخشی از امپراتوریهای هخامنشی و ساسانی محسوب میشد.
شکوه و زیبایی پس از اسلام
اصفهان پس از ورود اسلام، بیش از گذشته رونق گرفت. هر سلسلهای که در ایران حکومت میکرد. آثار هنری و معماری خود را در این شهر به یادگار گذاشته است اما بیشترین تغییرات در دوران سلجوقیان و صفویان رخ داد. معماری باشکوه این دورهها، اصفهان را به شهری زیبا و ماندگار تبدیل کرده است.
قلب هنر و صنعت
اصفهان به دلیل موقعیت اقتصادی، شرایط سیاسی و منابع کشاورزیاش، همیشه اهمیت زیادی داشته است. در دوران سلجوقیان، این شهر به مرکز هنر و صنعت ایران تبدیل شد. هنرمندان و صنعتگران زیادی از سراسر ایران به اصفهان میآمدند و باعث شدند که محلههای قدیمی شهر با مساجد و بناهای خیرهکنندهای ساخته شوند. هرچند حمله مغولان به اصفهان آسیبهای زیادی وارد کرد، اما شاهعباس کبیر در مدت کوتاهی شهر را بازسازی کرد و آن را به مرکز بینالمللی تجارت و دیپلماسی تبدیل نمود. او با جذب بازرگانان و سُفرای خارجی، اصفهان را به شهری پررونق و باشکوه بدل کـرد. امروزه نیز توریسـتهای زیادی از سراسر جهان به این شهر سفر میکنند.
سفرنامه سیلویا
سیلویا، دختری متولد ووستر آمریکا، مادرش نروژی است و او خود را متعلق به هر دو کشور میداند. پس از پایان تحصیلاتش، برای کار به ژاپن رفت. بعد از دو سال تصمیم گرفت که به نقاط مختلف جهان سفر کند. او در ایران به دوستش مینا گفت:«در برنامه سفرم، اصفهان هم هست. ایرانیها میگویند که اصفهان نصف جهان است. شاید این حرف اغراقآمیز باشد، اما هر کسی با شنیدن آن مشتاق میشود که حداقل یکبار به این شهر سفر کند.»
مینا در سفرنامهاش نوشت:
«اصفهان شهری مدرن و شلوغ است که بافت و فرهنگ سنتی آن همچنان زنده است. در هر گوشهای از شهر، نشانههایی از گذشته باشکوهش دیده میشود. از میدان نقش جهان گرفته تا بلوارهای درختکاری شده، پلها، مســاجـد و کاخهـای قدیمـی، همه نشاندهنده تاریخ پرفرازونشیب این شهر هستند.»
میدان نقش جهان
میدان نقش جهان (که به آن میدان امام یا میدان شاه هم میگویند) یکی از بزرگترین میدانهای شهری جهان و یکی از آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است.
مکانهای تاریخی
بیشتر بناهای تاریخی اصفهان قدمتی چند صد ساله دارند. طبیعی است که ساختمانهای قدیمی نیاز به مرمت و نگهداری داشته باشند، اما این موضوع به این معنا نیست که اصفهان در حال از بین رفتن است.
کلیسای وانک
اصفهان، علاوه بر بناهای اسلامی، دارای مکانهایی است که توسط مسیحیان، زرتشتیان و یهودیان ساخته شدهاند. یکی از این مکانهای دیدنی، کلیسای وانک است که در حدود سال 1600 میلادی توسط ارامنه اصفهان ساخته شد.